Otantik

Osmanlı Türk Evi Dekorasyonu



Türk evi olarak geçen Osmanlı İmparatorluğunun sınırlarında gelişen ve yayılan ev dekorasyon stili uzun yıllar kullanılmıştır. Anadolu ve Rumeli’de yaşayan vatandaşların kullandığı bu ev stili geleneksel bir tarzdır. Osmanlı Devleti sınırlarını genişlettikçe harmanlanan kültürlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan eşi benzeri olmayan bir dekorasyon stilidir. Öyle ki 600 yıl boyunca kullanılan bir ev dekorasyon stili olmayı başarmıştır. Yörelere göre farklılıklar gösterse de güzel bir sentez oluşmuştur. Bu sayede Türk kültürü ev dekorasyonuna yansıyarak, eşsizliğini sürdürmüştür.

Herkes İçin Ortak Yaşama Alanı

Türk aile yapısında bulunan birlikte yaşama geleneği, evlerin çok katlı ve kapsamlı olmasını sağlamıştır. Bu evlerde belirlenen bir alan ile herkesin toplanabileceği bir oda oluşturulmuştur. Bu oda genelde en üst kat olmuştur. Güneş ışığının geliş açısı, rüzgar ve manzara gibi diğer etkenlere bağlı olarak değişkenlikler göstermektedir. Kalabalık aile yapısı gereği mahremiyeti korumak önem kazanmıştır. Yaşama katı, giriş avlusu, iş evi, kiler, ambar, samanlık ve ahır gibi bölümlerin yanı sıra ailede bulunan her evli çift için özel odalar mevcuttur. Bu alanlar sadece amaca uygun olarak kullanılmaktadır. Ortak yaşama alanında ise aile bir araya gelerek, beraber zaman geçirilmektedir.

Herkes için yaşama alanı
Herkes için yaşama alanı

Olmazsa Olmaz: Sayvan

Sayvan bir çok yörede farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Sofa yada koridor olarak söylendiğinde daha anlaşılır olabilir. Bu alan ev sakinlerinin gitmek istedikleri alana geçişlerini sağladıkları bölümdür. Tüm odalardan buraya çıkış vardır ve herkes odalarına ve diğer alanlara buradan geçerek ulaşırlar.



Sayvan, hayat
Sayvan, hayat

Yaşanabilir Odalar

Türk evinin en önemli alanları odalardır. Türklerin çadır kültüründen kalan düzen burada da mevcuttur. Çadırda yapılması gereken herşeyin yapılabileceği bir alan oluşturulmuştur. Aynı çadırda ki sistemle Türk evinde de bu düzen kurulmuştur. Her odada, mutfak, banyo, tuvalet gibi alanlar mutlaka vardır. Öyle ki bu odada yaşayan kişiler burayı sadece yatmak için değil, yaşamak için kullanmaktadırlar. Sayılan özellikler dışında depolama alanı, yatak gibi alanlarda vardır. Bir aile burada rahatlıkla yaşayabilecek şekilde dizayn edilmiştir.

Odalar düzenlenirken banyo ve yüklük gibi alanlar evin dış cephesine doğru çıkıntı şeklinde tasarlanır. Böylece odanın genişliği ve düzeni etkilenmezken, dış cephede de hoş bir görüntü oluşturulur. Bu alanlara cumba adı verilir.  Odalarda sedirler, minderler ve halılar yer alır. El emeği olan bu eşyalara yine el işlemesi örtüler eşlik eder. Kültürel olarak güzel dokunuşlar ortaya çıkar.

Mahremiyeti Koruma Amaçlı Tasarımlar

Türk aile yapısında mahremiyetten dolayı erkek misafirlere yine evin erkeklerinin servis yapması önemlidir. Bu konuda bayanları zor durumda bırakmamak için dönen dolap sistemi oluşturularak iş birliği sağlanmıştır. Evin hanımı hazırladığı ikramları dönen dolaba yerleştirerek, evin beyine bilgi verir ve yemek servisini yapmasını sağlar. Ayrıca özel konular konuşulurken duyulmaması için odaların ortasına yerleştirilen havuzlar kullanılır. Bu sayede su sesi yutar ve konuşulanlar odanın diğer tarafında duyulmazdı.



Kelimeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın
Close