İskandinav

İskandinav Mobilyaları ve Dekoru Nereden Alınır?



İskandinav, sadeliğiyle bilinen bir stil, İskandinav iç tasarımı, sıcak, rahat bir his yaratmak için zengin bir doku karışımı ve yumuşak renk tonları kullanılarak minimalist görünümüyle (minimalizmle karıştırılmamasına rağmen) tanımlanabilir.

Modernist çağa çok benzeyen İskandinav tasarımı, aralarında birkaç köşe bulunan bir odanın fizikselliğini etkilemek için işlevsellik ve kullanışlılığa bakıyor. İskandinav evleri söz konusu olduğunda mobilyalara minimal bir yaklaşım getirildiğini, ışığın ve havanın odanın içinde kusursuz bir şekilde hareket etmesini sağladığını fark edeceksiniz. Bununla birlikte, “hayatınızı daha iyi hale getiren güzel şeyler” kavramı İskandinav tasarım niteliklerinde dalgalanıyor, bu nedenle onu güzellikle olduğu kadar işlevsellikle de ilgili hale getiriyor.

İskandinav İç Tasarımın Kökleri

İskandinav tasarımı dediğimizde İskandinavya’yı oluşturan Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda’nın da aralarında bulunduğu kuzey Avrupa ülkeleri koleksiyonunu kastediyoruz. O zamandan beri bir iç mekan fenomeni haline gelen İskandinav tasarımının kökleri, 1800’lü yıllara dayanan ve daha sonra 1900’lü yılların başlarında gelişen zengin bir tarihe dayanmaktadır.

1915 yılında Danimarkalı bir dekoratif sanatlar şirketi, yerel işçiliği sergilemek amacıyla Skønvirke (kelimenin tam anlamıyla “Zarif Çalışma”) dergisini çıkardı. Dergi, zenginlere ve seçkinlere yönelik ayrıcalıklı yaklaşımıyla bilinen uzun süredir devam eden sanat hareketi Art Noveau’ya rakip olmak için yaratıldı. Bu süre zarfında, konuyla ilgili sosyal yorumlar devam etti ve sanata, daha erişilebilir bir konsept sergileyen yeni tasarımcıların önünü açması için baskı yaptı: Art Deco.

Art Deco felsefesi, endüstriyel makinelerin evriminden ve tasarım dünyasına getirdikleri yeni olanaklardan oldukça etkilenmiştir. Ancak tasarımcılar İskandinav ruhuna yerleşmiş olan zanaat geleneklerini ve işlevselciliği korumaya çalıştıkları için uzun bir süre bu durum İskandinav tasarımına yansımadı.

1930’larda Alvar Aalto, Borge Mogensen, Verner Panton ve Maija Isola’nın da aralarında bulunduğu tasarımcı ve sanatçılar bir araya gelerek İskandinav Tasarımının Altın Çağını kurdular. Her biri Konstrüktivizm, İşlevselcilik ve Sürrealizm kavramlarından esinlenerek İskandinav tasarımının ikonik kilometre taşlarına giden yolu açtı. Verner Panton’un Panton Sandalyesi de dahil olmak üzere bugün de kutlanmaya devam eden ünlü koleksiyonlar ortaya çıktı; Hans Wegner’in Salıncaklı Sandalyesi; ve Kaare Klint’in Safari Şezlongu bunlardan birkaçıdır.



İskandinav iç tasarımının kökleri
İskandinav iç tasarımının kökleri

İskandinav Mobilyaları ve Dekoru Nereden Alınır?

Bu güzel stili beğeniyorsanız ve evinizde İskandinav Stil dokunuşları olsun istiyorsanız mobilyaları ve aksesuarları nereden alacağınızı merak ediyor olmalısınız. Bu güzel mobilyaları ve aksesuarları alabileceğiniz bir çok mağaza mevcuttur. Sizlere bir kaç tanesini önerebiliriz. Dünya genelinde hizmet veren markalardır ve Türkiye’de de bu markaların mağazalarını kolayca bulabilir ve ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu markaların e-ticaret sitelerini kullanarak eviniz için harika ürünler satın alabilirsiniz.

IKEA

İskandinav tasarımıyla eş anlamlı olan mağaza. IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad İsveçliydi ve İsveç’in Småland eyaletinde büyüdü. IKEA’ya yönelik vizyonu ve değerleri bugün de devam ediyor: ‘Birçok insan için daha iyi bir günlük yaşam yaratmak’. İskandinav yaşam tarzının görünümü göz önüne alındığında bu hiç de şaşırtıcı değil. Şimdi, ya daha önce bir mağazada kaybolmuş ya da teslimat masraflarını solumuş olabilirsiniz, IKEA şüphesiz İskandinavya’ya dair her şey için gidilecek bir mağazadır. Bu mağazadan satın alabileceğiniz STOCKHOLM yemek sandalyelerinde MÖRBYLÅNGA meşe masasının etrafında arkadaşlarınızla akşam yemeğinin tadını çıkarın. IKEA bu konuda çok sayıda aksesuar ve mobilyaya sahiptir. Online alışveriş sitesine göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Türkiye’nin çoğu yerinde bulunan mağazalarında gezinirken ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Nordic Nest

Bugün hala satın alınabilen, 1930’lardan kalma birçok klasik İskandinav iç mekanı parçası var. İkonik parçalardan oluşan koleksiyonunuzu oluşturmak için biraz daha fazla harcama yapmak istiyorsanız Nordic Nest tam olarak aradığınız şeylerle dolu. Oturma odanızı aydınlatmak için ikonik Pieni Unikko baskılı Marimekko yastık kılıflarının veya Soren Ravn Christensen’in güzel Eos lamba kolyesinin üzerine gelin.

H&M

H&M Home ürünümüzü henüz incelemediyseniz mutlaka incelemenizi öneririz. Ev eşyaları markası, İskandinav tasarımının zamansız görünümünü elde etme konusunda beklentilerimizin çoğunu karşılıyor. Mevcut eğilimleri dikkate alan ancak bunların içinde kaybolmayan basit bir proje koleksiyonu. Bu çizgili dış mekan minderleri, rattan askı sepetleri ve bu muhteşem şeftali rengi turuncu pamuklu battaniyeyle, bahçe vahanızı inşa etmenin yarısına ulaştınız.



Kelimeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close