Ev Dekorasyonu

Ev Dekorasyonunda Doğru Renkleri Tercih Edin Enerjinizi Yükseltin

İç mekan tasarımı için seçilen renklerin arkasında fizyolojik faktörler vardır. Renkler fiziksel ve duygusal tepkiler de dahil olmak üzere insanların ruh hallerini etkilemekte ve odaların sakin, neşeli ve rahat gibi duygulara sahip olmalarına yardımcı olmaktadır. Örneğin, mavi ve yeşil rahat ve sakin bir duyguya teşvik ederken, sarı ve turuncu renkler kendimizi daha enerjik ve üretken hissettirmektedir.

Yeni bir ev dekorasyonu planlarken ilk akla gelen sorulardan birisi “renk kombinleri nasıl yapılır?” olmaktadır. Özellikle duvar ve fayans renkleri uzun süre kalıcı olacakları için büyük bir titizlikle seçilmesi ve kesin kararlar verilmesi gerekmektedir. Bu durumda devreye giren uyumlu renk skalası işinizi kolaylaştıracak ve fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Açık renk ev dekorasyonundan koyu renk mobilya dekorasyonuna kadar farklı konularda bilgi almak için öncelikli olarak renklerin anlamını bilmek gerekmektedir. İç mekan tasarımında yaygın olarak kullanılan renkler ve insan zihni üzerindeki etkileri hakkında oluşturulan listede kendinize en uygun olan renk kombinlerini bulabilir ve evinizin enerjisini yükseltebilirsiniz. 

Ev Dekorasyonunda Tutkunun Tonu: Kırmızı

Kırmızı romantizmin ve tutkunun rengi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda birçok kişide çağdaş veya geleneksel hisler de uyandırabilmektedir. Bütün bunların yanı sıra duyguları bütünüyle temsil eden en canlı renktir. İster bordo gibi koyu tonlar, ister kırmızının açık tonları olsun kırmızı, aşk ve dostluk atmosferi yaratmaktadır. Tasarım planınızda kırmızı kombinler kullanmak, tüm odaya heyecan ve canlılık katacaktır. Kırmızı; ofiste, oturma odasında ve yatak odasında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ofiste kırmızı; liderliği, iradeyi, yüksek enerji seviyesini ve arkadaşlığı temsil etmektedir. Oturma odasında kullanıldığında tüm kırmızı tonları sohbete ve arkadaşlığa teşvik etmektedir. Ancak kırmızı rengin en iyi etkisi, aşk, arzu ve tutku duygularını alevlendirdiği yatak odasında gözlemlenmektedir.

Kırmızı ayrıca öfke ve intikam duygularını da canlandırmaktadır, bu yüzden duyguları dengelemek için renkli ev dekorasyonu oluşturarak beyaz veya bej gibi sakinleştirici tonlar ile birleştirmek en iyisidir. Bu iki rengin yanı sıra dekorasyonda kırmızı ile uyumlu renkler arasında gri, siyah, koyu sarı ve füme gibi seçenekler de bulunmaktadır. Örneğin duvarlarda kırmızı kullanıp fayans rengini bej ya da beyaz seçerek istediğiniz tutku dolu atmosferi oluşturabilirsiniz. 

Sakinliğin Temsilcisi Beyazın Dekorasyonda Kullanımı

İç dekorasyonda güçlü bir renk şeması görevi üstlenen beyaz evrensel bir nötrleştiricidir. Barışı ve huzuru simgeleyen beyaz dekorasyon, Japon mimarisinde ve İskandinav kültüründe büyük bir öneme sahiptir. Beyazın en güzel özelliklerinden birisi de, tasarım fikirlerini uygulamak için boş bir tuval görevi üstlenmesidir. Psikolojik açıdan değerlendirildiğinde ise beyaz klostrofobiden mustarip insanlar için harikadır. Nötr rengin sakinleştirici etkisi, kalp atış hızını ve kan basıncını da kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. 

Basit ve sade bir yaşamı sembolize eden beyaz ev dekorasyonu; yatak odası, mutfak, banyo, yemek salonu ve daha fazla alanda kullanılabilmektedir. Evde beyaz rengin kullanılması, daha büyük ve daha temiz görünmesine yardımcı olmakta ve bu sayede gerginliği azaltmaktadır.  Fildişi ve bej gibi alt tonlar ile muhteşem bir beyaz ev dekorasyonu ortaya çıkarmak da mümkündür. Beyazın renk uyum tablosuna bakıldığında ise bütün renkler ile eşsiz bir bütünlük içerisinde olduğu gözlemlenmektedir. Örneğin beyaz fayansın tercih edildiği bir salonda ceviz rengi mobilya dekorasyonu kullanmak evinize sade ve şık bir atmosfer katacaktır.

Doğadan Gelen Renk: Kahverengi

Yumuşak ve hafif bir renk tonu arayanlar için kahverengi en ideal seçimlerden birisi olacaktır. Kahverenginin doğal ve yumuşak tonu, hem modern tarzlar hem de klasik dekorlar için muhteşemdir. Bu renk duyuları rahatlatma ve gevşetme eğilimindedir. Bu yüzden renk tercihini kahverengiden yana kullanacakların dikkat etmeleri gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Çünkü çok yoğun kullanımı hareketsizliğe ve odaklanma problemine sebep olabilmektedir. Kahverengi ile birlikte zıt renklerin uyumu vurgulanarak bütün sorunlar ortadan kaldırılabilmektedir. 

İç tasarımda rustik bir görünüm yaratmak istendiğinde kahverengi bolca kullanılmaktadır. Zarif olmasına rağmen rengin depresyon uyandırma eğilimi de bulunmaktadır. Bu nedenle onu sarı, beyaz, kırmızı, yeşil ve turuncu gibi mutlu renklerle birleştirmekte fayda vardır. Örneğin taba renk kombinleri ile oluşturulan fayanslara ve duvarlara renkli mobilyalar eklenerek muhteşem bir ev tasarlanabilmektedir. 

Güneşi Selamlayanların Rengi Sarı

Sarı, güneş ışığı ile eş anlamlıdır, böylece ışık ve mutluluğun etkisini yaymaktadır. Sarı, altın rengiyle yakın ilişkisinden dolayı akıl ve refah ile de ilişkilidir. Mutfak, yemek alanları, koridorlar ve banyolar için sarı renk önerilmektedir. Renk, insanların ruhlarını otomatik olarak yükselterek odayı aydınlık ve güneşli hissettirmektedir. Sarı tonlarının çoğu ruh üzerinde olumlu bir etkiye sahip olsa da donuk sarı renkler kıyamet, çürüme ve hastalık hissi uyandırmaktadır. Bu yüzden parlak sarı tonlarını kullanmakta fayda vardır. 

Sarı özellikle gri veya beyaz ile eşleştirildiğinde, renkli oda iç tasarımına modernlik katmaktadır. Bu yüzden rengarenk ev dekorasyonu için akla gelen ilk renk seçeneğidir. Gri yer fayansı seçimine eşlik eden sarı duvarlar muhteşem bir görsel ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca bir bütünlük için gri ve beyaz ile mobilyalarda renk uyumu sağlayarak muhteşem bir ev dekoru oluşturmak mümkündür. 

Tazelik Katan Turuncu

Göze çarpan bir diğer canlı renk güneş ışığını ve doğayı sembolize eden turuncudur. Turuncu ve tüm tonları, ruh üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Turuncunun altın gibi uzak tonları zenginliği ve refahı temsil etmektedir. Ayrıca insanların kişiliğini ya da başarı ve şöhret arzusunu da yansıtabilmektedir.

Turuncu da kırmızı gibi arzuyu, aşkı ve tutkuyu simgelemektedir. Bu renk, insanlara kumsalda uzanmayı, tropik içecekler içmeyi hatırlattığı için ağırlıklı olarak duyular üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Yatak odasında kullanacağınız turuncu dekorasyon ile aşk hayatınızı canlandırabilirsiniz. Bunun yanı sıra turuncu iştahı artıran bir renktir, bu nedenle mutfak için de çok uygundur. Örneğin, sakinleştirici bir etki için doğal ve nötr duvar renk kombinleri kullanabilir, turuncu fayanslar ile bir bütünlük oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra duvarlarda turuncu renk kullanıp fayans tercihinizi doğal tonlardan yana yapabilirsiniz. 

Dekorasyonlarda Aranan Ferahlığı Yeşil Renkte Bulacaksınız

Yeşil insanlara doğayı hatırlatan bir renk tonudur. İnsan ruhu doğayı tazelik, güven ve barış ile ilişkilendirmektedir. Bu yüzden yeşil ev dizaynında çok güçlü bir renktir. Bütün bunların yanı sıra yeşil son derece çok yönlü bir renktir. Yeşilin farklı tonları farklı duyguları temsil etmektedir. Açık yeşil ve su yeşili sakinleştirici bir etkiye sahipken, koyu yeşil çoğunlukla açgözlülük ve kıskançlık ile ilişkilendirilmektedir. Asker yeşili ise dünya çapında barış ve uyum ile tanınmaktadır. Soluk yeşil tonu ise duyuları gevşetmeye, hipertansiyon ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Yeşil evin her yerinde farklı tonlarda kullanılabilmektedir. Örneğin duvarda kullanılan asker yeşiline uyan renkler olan beyaz, saman sarısı ve kahverengi fayanslar için muhteşem olacaktır. Bunun yanı sıra duvarlarda daha açık tonlar kullanabilir, bitkiler ile bir bütünlük oluşturabilirsiniz. Kontrast renkler kombini daha güzel ve huzurlu bir hale getirecektir. 

Huzurun Tadını Mavi ile Çıkarın

Mavi, iç tasarım için paletteki en sakinleştirici renkler arasındadır. Renk, psikolojik etkileri ile ilgili olarak zihni rahatlatmakta ve kalp atış hızını, metabolizmayı, kan basıncını ve hipertansiyonu yavaşlatmaktadır. Özellikle gök mavisi ve açık mavi tonları zihin üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir. Mavi olumsuz etkisi olmayan tek renktir.

Mavinin farklı tonlarını evin her alanında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kraliyet mavisi gibi daha koyu tonları ana renk olarak kullanabilir, renkli ev eşyaları ile mutfak ve oyun odası gibi alanları dizayn edebilirsiniz. Yatak odası ve yemek odasında ise açık mavi ve lacivert renk kombinasyonunu tercih edebilirsiniz. Küçük alanlara sahip karanlık odalarda mavi rengini kullanmayı düşünenler ile buza hapsolmuş gibi ürkütücü bir hisse kapılabilir. Bu etkiyi nötrlemek için kırmızı, sarı, turuncu ve pembe gibi fresh renkler ekleyebilirsiniz. 

Morun Canlılığını Evinize Taşıyın

Mor genellikle zarafet ve asaletle ilişkilendirilmektedir. Yaratıcılığa ve tasarıma ilham veren bir renk olan mor evin bütün noktalarında kullanılabilmektedir. Menekşe gibi parlak mor tonları, tasarım şemanıza yaratıcılık katmakta, lavanta ve leylak gibi daha açık mor tonları ise sakin ama asil bir etki yaratmaktadır. Mor yaratıcılığa ilham verdiği için onu giyinme odalarına, ev içi sanat stüdyolarına ve hatta mutfağa ekleyebilirsiniz. Bu renk özellikle ergenlik çağındaki gençler arasında popülerdir, çünkü yaratıcılığa ve sahne sanatlarına ilham vermekte ve hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktadır. Morun asaleti, misafirlerinizin vakit geçirdiği fuaye veya oturma odasında da işe yarar. Mor rengi ayrıca oturma odasında hangi renkler kullanılmalı sorusuna da cevap olmaktadır. Çünkü mor rengi zarafet ve lüks ile de özdeşleştirilmektedir.

Pembe Dekorasyonlar İçinizi Isıtacak

Pembe kalbe daha yakın olan duyguları etkilemektedir. Doğru kullanıldığında pembe ve tüm tonları sevgi ve şefkat atmosferi yaratmaktadır. Genellikle kadınlar ile özdeşleştirilen pembe, erkeksi bir etki yaratmak için de kullanılabilmektedir. Pembe rengi ile oluşturulan basit desenler ve sofistike tasarımlar, evinizi yepyeni bir seviyeye taşıyabilmektedir. 

Pembe ayrıca rahatlık ve sevgi duygularını harekete geçirmektedir. Fuşya kombin ve vişne çürüğü rengi ile uyumlu renkler arasında olan açık mavi ile eşleştirildiğinde kendini ifade etmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca pembe ev dekorasyonu neşe ve mutluluk atmosferi yaratmak için oturma odası ve banyoda da kullanılmaktadır. Fayansların ve duvarların bütünlüğünü sunacak olan pembe beyaz ev dekorasyonu, salon ya da oturma odası için muhteşem bir fikirdir. Ayrıca dekorasyonda pembe ile uyumlu renkler arasında yer alan diğer seçenekler ise gri, sarı, turkuaz ve kahverengidir.  

Modanın Vazgeçilmezi Siyah Dekorasyon

Sadeliği ve işlevselliği ifade eden siyah, çok yönlülüğü ve zarafeti ile her zaman gözde olan bir renktir. Bu renk, modern iç tasarımda ve mimaride en iyi sonucu vermektedir. Dekorasyon renkleri arasında olan siyahı kullanılırken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Bir odada tamamen siyah kullanılması bunaltıcı ve kasvetli bir atmosfer yaratabilmektedir. Ancak siyahla birlikte kırmızı, beyaz ve mavi gibi renkleri eşleştirirseniz mükemmel bir kontrast sağlayabilirsiniz. 

Mat siyah ev dekorasyonu planlayanlara beyaz ya da kahverengi fayans kullanmaları önerilmektedir. Fayans renginin farklı seçilmesi ile birlikte duvar rengi ve mobilya uyumu sağlamak da çok daha kolay olacaktır. 

Gri Ev Dekorasyonu

Gri zarafet ile ilişkilendirilen bir başka nötr renktir. Grinin insan zihni üzerindeki etkileri konusunda bazı tartışmalar olsa da, doğru kullanıldığında oldukça olumlu bir etki yaratabilmektedir. Bazı insanlar gri rengini iç karartıcı bulmaktadır. Bunun yanı sıra grinin çeşitli tonları, bazı insanlarda için sakinleştirici bir etkiye sahipken, bazılarını depresyona sokabilir. Ancak gri, canlı renk şemaları için nötrleştirici bir etkiye sahiptir. 

Duvarlarda koyu gri daha iyi olurken, fayans tercihini grinin bütün tonlarını kullanarak oluşturabilirsiniz. Muhteşem ev kombinleri için gri ile birlikte kullanılabilen renk uyum tablosunda beyaz, sarı ve pembe gibi renkler bulunmaktadır. Aydınlık bir odada mobilyalarda grinin tonları da kullanılabilmektedir. Bu, tasarıma zarafet ve incelik katacaktır. Mobilya renk uyumunda baskın renk olarak griyi kullanacakların evin aydınlatmasında bol miktarda ışık kullanması ve fayans olarak açık renkleri tercih etmesi gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın
Close