Ev DekorasyonuMaksimalizmStil

Dekorasyonda Suzani Esintileri



Suzani, el işlemesi dokuma kumaşlarına verilen isimdir. Bu kumaşın kökeni Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan ve diğer göçer Orta Asya ülkelerinden gelir. Günümüzde eski zamanlardan kalan suzani kumaşlara rastlanmaktadır. Ancak ilk çıkış zamanlarından bu yana ilk yapılanlar günümüze ulaşamamıştır. Göç nedeniyle yıpranan kumaşların ilk örnekleri günümüzde yoktur. Ünü ve kullanımı çok eskiye dayanan bu el işlemesi kumaşlar, yüzyıllarca dekorasyonda kullanılmıştır. Yatak örtüsü, minder gibi ev tekstili ürünlerinde kullanılan kumaşlar, ev dekorasyonunda büyük önem kazanmıştır. Tambur, basma, zincir ve kanda-hayol ilmik teknikleri kullanılarak, güneş, ay, çiçekler, yapraklar, meyveler işlenen Suzani kumaşlarda özellikle nar işlemesi tercih edilmiştir. Bunların yanısıra Asya Step bitkileri, nadiren de kuş ve balık figürleri işlenmiştir.

Suzani işleme kumaş
Suzani işleme kumaş

Suzani stilin ortaya çıkmasını sağlayan yüzyıllar boyunca kullanılan bu kumaşın kullanıldığı ve ismini aldığı yerleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Buhara Suzani
  • Hucend Suzani (Tackistan)
  • Lakai Suzani
  • Nürata Suzani
  • Pskent Suzani
  • Semerkant Suzani
  • Şehr-i-Sebz Suzani
  • Taşkent Suzani
  • Ura Tube Suzani (İstaravşan, Tacikistan)

Her yörenin kendine has ekledikleri desenler ve kullanım alanları olmuştur. Bu güzel kumaşı sizlere tanıttıktan sonra ev dekorasyonunda kullanarak neler yapılabileceğini ve nerelerde kullanılabileceğini örneklendireceğiz.

Dekorasyonda Suzani Esintileri

Suzani dokunuşları bütün ev genelinde kullanabileceğiniz gibi modern, sade yada diğer stillerde esintiler halinde kullanmanızda mümkündür. Daha sade ve nötr renkler ve zeminler üzerinde kullanıldığında daha çarpıcı görünebilmektedir. Ancak daha fazla suzani kullanmak isterseniz maksimalist bir dekorasyonu göze almalısınız. Bohem ve boho tarzında, etnik dokunuşların bolca olduğu bir dekorasyon stilinde bu güzel suzani öğeleri oldukça etkileyici şekilde kullanabilirsiniz.



Günümüzde sizaniyi eklektik dekorasyon stili ile harmanlamak da oldukça çarpıcı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Oldukça ince bir çizgide dekore edilen eklektik stilde Suzani işlemeler içeren öğeleri kombinlerken çok dikkat edilmesi gerekir. Uyumu bozmadan dekorasyonu eklenen Suzani öğeler ile eşsiz bir dekorasyon elde edebilirsiniz.

Yastık Kılıflarında Suzani Desenleri

Yatak odanızda, salon ve oturma odanızda, balkonunuzda hatta mutfağınızda bile bu güzel yastık modellerini kullanabilirsiniz. Tarzınıza bohem ve etnik esintiler ekleyecektir.

Yastık Kılıflarında Suzani Desenleri
Yastık Kılıflarında Suzani Desenleri

Suzani ile Hint Desenlerini Evinize Taşıyın.

Suzani kumaş kullanırken Hint esintileri taşıyan desenler seçebilirsiniz. Daha karmaşık ve yoğun olan bu desenler ile evinizde bir Hint rüzgarı esecektir. Suzani kumaşların deseni ne olursa olsun sizi daha bohem ve doğu tarzına yönlendiriyor. Böylece o hepimizin alıştığı geleneksel dekorasyon stiline farklı renkler ve dokunuşlar eklenmiş oluyor. Evinizin dekorasyonunda puf, yastık yada koltuk yüzü olarak bu güzel Suzani desenlerini kullanabilrsiniz.

Suzani ile Hint Desenlerini Evinize Taşıyın
Suzani ile Hint Desenlerini Evinize Taşıyın

Sizin için suzani işlemeler içeren mobilyaları ve dekorasyonda kullanım şekillerini toparladık. Galerimize göz atarak bu güzel stil ve dekoratif öğeler hakkında daha net fikir sahibi olabilirsiniz.



Kelimeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın
Close