Aksesuar

Geleneksel Dokuyu Buhurdanlıklar ile Evinize Taşıyın



Buhur geleneği geçmişten günümüze bir çok kültürde karşımıza çıkıyor. Her kültür kendi stilinde formlarda buhurdanlıklar kullanarak bu etkileyici ve rahatlatıcı geleneği sürdürmüştür. Başlangıçta sadece buhur kullanılırken bu geleneği birbirinden harika buhurdanlıklar eşlik etmeye başlamıştır.

Yakılınca güzel kokan bir duman çıkaran tütsülerle yapılır. Öd ağacı ve amber gibi tütsü maddeleri kullanılır. Buhurdanlık Türk toplumunda micmer veya micmere isimleri ile anılmıştır. Ancak günümüzde yaygın olarak buhurdanlık olarak kullanılır. Makalemizde birbirinden harika Osmanlı stilinde buhurdanlıkları görebilirsiniz.

Buhur yapılırken oldukça etkileyici bir görüntü ortaya çıkıyor. Özellikle Osmanlı zamanında kullanılan buhurdanlıklar ve günümüzde yine bu stile uygun şekilde üretilen buhurdanlıklar oldukça etkileyici görünüyor.

Bu buhurdanlıklar kullanılırken etkileyici görünmelerinin yanı sıra dekoratif unsur olarak da kullanılabiliyorlar. Osmanlı stilinde kullanılan oyma ve desenler ortama bir anda geleneksel Türk evi görüntüsü katıyor. Gösterişli ve şık bir dekorasyonun içinde kendine yer bularak yıldız parça olmayı başarıyor.

El işçiliği ile hazırlanan bu harika buhurdanlıklar yöresel farklılıklar gösterir. Anadolu’nun her karesinde farklı desen ve etkiler görebilirsiniz. Ancak sonuç hepsinde ihtişamlı ve hayranlık bırakacak şekildedir. Ayaklı buhurdanlıklar Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılmıştır.



 

Osmanlı döneminde buhurdanlıklar genelde mangal tipinde tercih edilmiştir. Bu modelde altta buhurdanın modeline uygun şekilde hazırlanmış bir tepsi bulunur. Buhurdanlık ayaklı ve tas şeklinde yada üz ayaklı kase şeklinde yapılmıştır. Tepesinde tutma yeri bulunan yarım küre şeklinde yada sivri bir miğfer görüntüsünde kapaklar vardır. Kapaklarda ve buhurdanlığın her yerinde çiçek ve bitki motifleri kullanılır. Yöresel olarak bu desenler değişebilir.

Osmanlı dönemi buhurdanlıklarının çoğu tombak yada uzun yapıdadır. Pirinç ve bakırdan yapılarak yaldızlanan buhurdanlıkların daha kıymetli madenlerden yapılmış olanları da vardır. Gümüş ve altından yapılanlar farklı olarak kıymetli taşlarla süslenmiştir. Diğer buhurdanlıklarda ise koruyucu bir malzeme ile kaplama yapılmıştır.

Geleneksel Osmanlı Buhurdanlık
osmanlı buhurdanlık

Buhurdanlıkların kullanımına gelince; içine koku veren tütsü malzemelerinden koyarak yakmanız gerekiyor. Bitki, kök tohum gibi maddeler kullananılır. Geleneksel buhurdanlık modelleri seviyorsanız, Osmanlı motifleriyle hazırlanmış bu modellerden birini seçerek evinizi daha ihtişamlı gösterebilirsiniz.

Fotoğraf galerisine göz atarak daha fazla buhurdanlık modeli görebilirsiniz.



Kelimeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın
Close