Faydalı Bilgiler

Porselen ve Seramik Arasındaki Farklar

Porselen ve Seramik Arasındaki Farklar Nelerdir

Porselen ve Seramik Arasındaki Farklar

Porselen eşyalar özellikle ev sahiplerinin sıklıkla tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır. Güzel bir görüntü sergilemeleri ve sağlam olmaları açısından sevilmektedir. Porselenin üretilme aşamasında doğal kaynaklı hammaddeler kullanılmaktadır. Böylelikle sağlıklı bir ürün ortaya çıkmaktadır.

Porselenler 1400 derece gibi yüksek bir sıcaklıkta pişirilirler. Seramik grubuna ait olduğu kabul edilen porselenlerin ışık geçirgenliğine sahip olduğu bilinmektedir. Üretiminde kullanılan hammaddeler ise porselenin sahip olduğu beyazlığı ortaya çıkarır.

Üretilen porselenler sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İkisi arasında bazı farklar bulunmaktadır. Sert seramiklerin özelliği yüksek kaolen oranına sahip olması ve 1400 derece sıcaklıkta pişirilmesi sonucunda ortaya çıkan feldispat sırrıdır. Yumuşak seramikler ise daha düşük kaolen oranına sahiptir. Dolayısıyla darbelere karşı sert olanlara kıyasla daha dayanıksız olduğu bilinmektedir.

Porselenlerin kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Başta mutfak eşyaları olmak üzere dişçilik mesleğinde de porselenlere yer verilmektedir. Elbette dekorasyonda da şık görünümü ile porselen ürünler sıklıkla kullanılmaktadır.

Seramik ve Porselen Arasındaki Farklar

Porselenler ayrıca ev ve otel olmak üzere iki grupta üretilmektedir. Ev porseleni olarak tanımlananlar ışığa tutuldukları zaman ışığı geçirebilme özelliğine sahiptir. Ancak otel grubu daha kalın üretilerek sağlamlık açısından standartlara uygun olmasına dikkat edilmektedir.

Sert porselen türünün genellikle Avrupa’da üretildiği, yumuşak olanların ise Çin, Japonya ile İngiltere’de üretildiği bilinmektedir. Porselen ürünler uzun yıllar kullanılmakta ve eskime yapmamaktadır. Sert, sağlam, parlak ve dayanıklı olması sebebiyle de sıklıkla tercih edilirler.

Seramikler ise kil ve kaolin gibi maddelerin birleşmesi ve yüksek sıcakta pişirilmesi sonucunda ortaya çıkarlar. Seramiğin yapım aşamasında öncelik hamurun hazırlanmasıdır. Yani toz haline getirilen kilin suyla buluşarak hamur haline getirilmesidir. Daha sonra ise şekillendirme işlemine geçilir. Üçüncü adım şekillenen seramiğin kurutulmasıdır. Son olarak da kurumuş olan seramik 1300 derecelik bir sıcaklıkta pişirilerek tüm işlemler tamamlanır.

Seramik günlük hayatımızın pek çok yerinde karşımıza çıkan bir üründür. Özellikle mutfak ve banyo lavabolarında seramiğin sıkça kullanıldığı görülür. Ayrıca çömlek, tuğla ve kiremit gibi eşyalarda seramikten yapılmaktadır. İnşaat malzemeleri olan tuğla ve kiremit seramikten yapılmaktadır ve tabii killer ile üretilirler. Tabii killer şekillendirildikten sonra 900 ile 1000 derece arasında değişen sıcaklıkta pişirilerek elde edilirler.

Porselen ve seramik arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi porselenlerin seramiğe oranla daha dayanıklı olmasıdır. Seramik ürünler genellikle çarpma ya da sıcaklık değişimlerine karşı sağlam değillerdir. Aksine porselenler ise hem dayanıklı hem de sağlıklı yapısıyla dikkat çekmektedir.

Porselen ve Seramik

İkisinde kullanılan hammaddelerin değişik olmasından dolayı seramik ürünlerin pişirim sıcaklığının porselenlere kıyasla daha düşüktür. Seramikler su geçiren bir yapıya sahip olmaları nedeniyle bir süre kullanıldıktan sonra üzerlerinde sır çatlakları meydana gelmektedir. Bu da zamanla sağlıksız bir hale gelmelerine neden olur. Porselenler ise su geçirmeyen, gözeneksiz bir yapıda üretilmektedir.

Seramik ürünler ile porselen ürünler arasındaki bir diğer fark ise ışık geçirgenliği yönündendir. Seramikler ışık geçirmeyen bir yapıya sahiptir, porselenler tam tersine ışık geçirirler.

Porselen ve seramik ürünler hayatımızın içerisinde sıklıkla yer almaktadır. Özellikle seramikten üretilmiş çanaklar ile son derece lezzetli güveçler yapılmaktadır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi üzerinde oluşacak çatlaklarda birikecek yemek artıkları sebebiyle uzun süreli kullanımlar için uygun olmayan bir üründür.

Seramiklerde geleneksel ve yeni olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Geleneksel seramiğin içerisinde kil, çimento ve cam gibi ürünler yer almaktadır. Yeni seramiklerde ise sentetik kristaller, Sermetler ve nükleer malzeme ürünleri bulunmaktadır.

Kelimeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın
Close