Ev Dekorasyonu

Japon Mimarisi Evleri

Japon Ev Modelleri



Japon mimarisi evleri, Japon ev modelleri, Japon mimarisine göre dizayn edilmiş ev vb. konular hakkında bilgilere makalemizin devamını okuyarak ulaşabilirsiniz.

Japon Mimarisi Evleri

Ev tasarımı söz konusu olduğunda Japon evleri akla gelen ilk modellerden biridir. Geçmiş kökeni ve farklı tasarımıyla Japon evleri her zaman ilgi odağı olmuştur. Ev tasarımı konusunda kendine has bir dokusu bulunan Japon evleri tasarımını tarihin kazandırdıklarıyla harmanlayıp günümüze kadar geliştirerek getirmiştir.

Japon mimarisinin ilham aldığı en önemli unsur din olmuştur. Budizm ve Şinto inancının izlerini taşıyan Japon evleri kişiyi huzura götürmeye yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. 7. Yüzyıldan beri kendine has bir tasarım oluşturan Japon evleri her ne kadar teknolojiye uyum sağlasa da geçmişten bir çok iz barındırmaya devam eder.

Japon Mimarisinin Önemli Bileşenleri

Japon mimarisinin en önemli unsuru dine odaklı olmasıdır. Bundan dolayı evlerin bir çoğunda dua ve ibadet yapabilmek için özel alanlar yer almaktadır.

Japon Ev Modeli
Japon Ev Modeli

Japon mimarisindeki en önemli malzeme ahşap olmuştur. Hem bölgede bolca ahşap bulunmasından hem de daha çok tercih edilmesinden dolayı Japonya’da bir çok ev ahşaptan yapılmıştır. Japon evlerinde evi dış mekana bağlamayı sağlayan shoji adında çekilebilir araçlar bulunmaktadır. Japon mimarisinde cam çok tercih edilmediği için doğal ışığın içeri girmesini sağlayacak kağıtlar shoji tasarımında kullanılmıştır.

Bunun yanında Japon evlerini dışarıya bağlayan ahşap bir veranda da bulunmaktadır. Evlerin bir çoğunda girişte kullanılan ayakkabıları çıkarmak için daha düşük seviyede genkan adında yapılar bulunmaktadır. Veranda misafirler geldiğinde onları karşılamak için de ev sahipleri tarafından kullanılmaktadır.

Japon mimarisinde bir diğer önemli unsur ise tatami zeminlerdir. Tatami zeminindeki minderler pirinç samanından yapılmıştır ve Japon kültüründe çok önemli bir yeri vardır. Tatami minderleri hem yumuşak bir yapıda hem de uzun süre yıpranmadan durabilecek kalitede yapılmıştır.



Tatami Zeminler
Tatami Zeminler

Japon Mimarisinin Kısaca Tarihi

Japon mimarisi 7. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Çin ve Kore mimarisinden etkilenen Japon mimarisi bunlarla birlikte kendine özgü ve farklı bir tasarım ortaya çıkarmıştır. Japon mimarisinde en çok ahşap yapılar kullanılmaktadır.

Japon mimarisi 17. ve 19. yüzyıllarda Edo döneminin etkisiyle biraz farklılaşma yaşadı. Bu dönemde kasaba evlerine benzer evler inşa edilmeye başlandı. Bu evlere Machiya denilmekteydi. Evler genel olarak geniş bir arsa üzerine fayans ve keresteden oluşacak şekilde yapılmaktaydı. Bu dönemde evler batı evlerini andırmaya başladı.

19. yüzyıldan itibaren evlerin iç tasarımında batı etkisi daha belirgin olmaya başladı. Parke zemin ve avizelerle batı evlerine benzer yapılar artmaya başladı. 20. yüzyılın başlarında Japonya’nın büyük bir kısmı halen geleneksel evlerde yaşamaya devam ediyordu fakat günümüzde evler Japon kültürünü yansıtsa da batı evlerine benzeyecek şekilde modernleşti.

Japon Ev Modelleri
Japon Ev Modelleri

Japon Mimarisinde Kullanılan Materyaller

Geçmişte Japon mimarisindeki en önemli materyal ahşaptır. Ahşap kullanımının temel sebebi taştan daha ucuz olması ve Japonya’da doğada bolca bulunmasıdır. Doğal bir görünüm oluşturmak için ev içinde kullanılan ahşaplar doğal renginde bırakılır boyanmazdı. Japon mimarisinde sedirler bolca kullanılmaktadır. Günümüzde yapılar daha çok taş ve çimentodan yapılmaya başlamıştır. Fakat ahşap malzemeden halen vazgeçilmemiştir. Evi dış ortama bağlayan yerlerde ahşap halen kullanılmaktadır.

Japon mimarisi her ne kadar çağa uyum sağlamış ve sağlamaya devam edecek olsa dahi geleneklerini yaşatmaya halen devam edecektir. Herkesin büyük beğeniyle baktığı Japon evleri kendine has dokusuyla her zaman ilgi çekmeye devam edecektir. Japon ev dekorasyonuna ve Japon mimarisine aşağıdaki galeriden daha detaylı bakabilirsiniz.

İlgili haberin tüm resimleri için tıklayın


Kelimeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın
Close