Duvar Dekorasyonu

Tavan Boyama Nasıl Yapılır

Tavan nasıl boyanır, tavan boyama teknikleri, tavan boyama önerileri



TAVAN BOYAMA NASIL YAPILIR

Tavanların ve duvarların boyanması da dekorasyonun içinde yer alan temel adımlar arasındadır. Seçilen mobilyalara uygun duvar renginin yanı sıra tavanın da şık bir görüntüye sahip olması gerekmektedir. Böylelikle ortamın enerjisi en üst seviyede hissedilecek, dekorasyonun vermek istediği hava tam anlamıyla yansıtılacaktır.

Duvar rengi denildiği zaman bir noktaya özellikle dikkat edilmelidir. Açık yani soft renkler her zaman mevcut alanın daha ferah görünmesine yardım eder, dolayısıyla mobilyalar koyu ya da açık tonlarda olsa dahi duvar renklerinin özenle seçilmesi gerekmektedir. Koyu renkli yer döşemelerinin üzerine krem tonlarında, gri ya da uçuk mavi renkte bir koltuk takımı tercih edilebilir. Bu durumda duvarda da uçuk yeşil, pembe, uçuk sarı gibi tonlar uygun olacaktır.

Dekoratif Tavan Boyama

Tavan Boyama İçin Gerekli Malzemeler

Tavan boyama ise özen gerektiren bir uğraştır. Gerekli malzemeler temin edildikten sonra dikkat edilerek tamamlanmalıdır. Evinin tavan boyasını kendisi yapmak isteyenler için lazım olanlar tavan boyası, 4 numaralı kestirme fırçası, boya ızgarası ve boş bir kova ile tercihen uzun tüylü, 20 ile 25 cm arası bir adet plastik rulodur.

Tavan Boyama İçin Boyayı İnceltin

Boyama aşamasına geçmeden önce boyanın kıvamının ayarlanması gerekmektedir. Öncelikle boş kovanın içerisine yeterli görülen miktarda boya konulmalı daha sonra boya kutusunun üzerindeki talimatlara uyarak su miktarı eklenmelidir. Boyanın incelmesi için iyice karıştırılmalıdır. Böyle bir durumda kıvamın zeytinyağı gibi olması önerilmektedir. 1 kilogramlık boya ile de yaklaşık olarak 5-7 metrekarelik bir alan boyanmaktadır.



Tavan Boyamada Gerekli Yerlerde Zımpara İşlemini Unutmayın

İnceltme işlemi için boya yeterince karıştırıldıktan sonra ızgara kovaya takılmalıdır. Böylelikle fırçaya alınan boyanın fazlası akıtılacaktır. Boyama işleminden önce atılması gereken bir diğer adım ise tavanda yer alan çatlak ya da tamir isteyen yerlerin düzeltmeden geçirilmesidir. Bunun için çatlamış ve göze hoş görünmeyen yerlerdeki boyalar sökülmeli, ardından tercihe bağlı olarak su bazlı tamir macunu ya da alçı ve mastik gibi malzemeler yardımıyla tamir yapılmalı, onarılmalıdır. Son olarak ise lazım gelen yerlere zımpara işlemi uygulanmalıdır.

Tüm bu işlemler tamamlanmasının ardından tavan boyamasına geçilebilir. Daha önce bahsettiğimiz gibi fırça boyanın içersine batırıldıktan hemen sonra ızgara üzerine getirilmeli ve boya yapar gibi aşağıya yukarıya hareket ettirilerek fazla boyanın akması sağlanmalıdır. Ruloyu fazla boyadan arındırdıktan sonra da yavaş bir şekilde tavan boyanmaya başlanmalıdır. Öneriler ikinci kat için boyanın bir miktar daha inceltilmesi yönündedir. Böylece yüzeyin daha hoş görünmesi sağlanabilir. birinci katın ardından kuruma işlemi için en az iki saat beklenmeli daha sonra ikinci kata geçilmelidir.

Tavan Boyama İşlemi

Tavan boyasının çeşitleri ülkemizde satılmaktadır ve genellikle 3,5 kg, 10 kg ve 17,5 kg arasındadır. Satın alınan 3,5 kilogramlık bir tavan boyası ile ortalama 8-10 metrekarelik iki odaya çift kat uygulama yapmak mümkündür. 10 kilogramlık bir boya satın alındığında ise 25 metrekare büyüklüğünde bir salon ve bir küçük oda çift kat olarak boyanabilir.

Odanın tavanını boyarken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ilk kat sürüldükten sonra rulo izinin kalmamasıdır. Bunun için ruloyu birkaç kez tavanda hareket ettirip yüzeye yedirmek en doğrusu olacaktır. İkinci katı geçerken de aynı şekilde iz kalmaması güzel bir sonuç almayı sağlayacaktır.

Tavan boyama yan duvarları boyamaktan daha zordur, sürekli olarak yukarı bakmak gerektiğinden hata riski fazladır. Bu yüzden hem ilk katı sürerken hem de ikinci katı geçerken özen gösterilmelidir. Boyama işleminde özellikle uzun tüylü plastik bir boya rulosu tercih edilirse istenilen görüntüye ulaşmak daha kolay olacaktır.



Kelimeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın
Close